Начало > СТАТИИ > ЗА КОНФЛИКТИТЕ МЕЖДУ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ
ЗА КОНФЛИКТИТЕ МЕЖДУ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

Много деца се оплакват от своите учители. И много често родителите не обръщат внимание на тези оплаквания, приемат ги по-скоро като капризи. А от това, какви отношения ще се изградят между първите учители и детето, зависи и неговото по-нататъшно отношение към училището и желанието му за учене. Не е тайна, че има какво да желаем от българското училище, в частност и от учителите. Понякога се случва още с първите седмици или месеци с тръгването на училище, малките ученици да се сблъскат с непривично отношение от страна на учителя към тях: кръсъци, обиди, оскърбяване и т.н. Много често децата премълчават подобни ситуации и родителите научават за тях едва на родителската среща, когато се оказва, че конфликтът вече е наистина сериозен.

Какво би трябвало да предизвика у вас тревога и да ви покаже, че нещо в училище не е наред?

Най-важният признак е: детето отказва да говори за училище. То защитава своята психика, като избягва травмиращи ситуации.

Други признаци са: детето не иска да ходи на училище, започва да си измисля, че нещо го боли, търси причини, за да не посещава часовете. Няма желание да учи, когато сяда да си подготвя уроците, изпада в страх и паника.

Ако забележите подобно поведение на сина или дъщеря си, със сигурност е време за откровен разговор. Ваша задача е да разберете какво се случва.

 

 

От какво най-често се оплакват децата?

Често децата се оплакват, че учителите крещят. Да, от една страна, учителите също са хора, понякога нервите им не издържат, но от друга страна – крясъците са едни от най-травмиращите методи на въздействие върху детската психика.

Също така децата се оплакват, че учителите ги оскърбяват. В маниера на преподаване е на някои учители да използват думи като глупав, дебил и т.н. Към методите на унизяване може да се отнесе и усмиването на детето пред целия клас, говоренето с язвителен тон, наказването да стои право по време на час.

За съжаление, има и случаи, когато учителят може да захвърли тетрадка или учебник по детето, да го удари и т.н.

Да, това не са сценарии за филми на ужасите, а реално споделени случки от деца.

Какво да правите, ако детето се оплаква от учителя?

Преди всичко е необходимо да поговорите с другите родители. Децата имат богата фантазия, понякога могат да измислят неподозирани неща. За да отсеете истината от измислиците и да разберете какво се случва, поговорете с другите родители, помолете ги да поговорят и те със своите деца. Ако и другите деца потвърждават разказите на вашия син/дъщеря, следва да се предприемат мерки. Основното е да запазите спокойствие, да не се поддавате на гнева и яростта си. Поговорете с учителя без заплахи и обиди, а чуйте и неговата гледна точка. Но ако нещата продължават да се влошават, тогава може да се обърнете и към ръководството на училището. Важното е, да не се създава напрежение, да се потърсят начини за разрешаване на конфликта и в крайна сметка училището освен знания да носи и радост на детето.