Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО > ОНЛАЙН ИГРИТЕ - КАКВИ РИСКОВЕ КРИЯТ
ОНЛАЙН ИГРИТЕ - КАКВИ РИСКОВЕ КРИЯТ

Докато родителите смятат, че децата им са в безопасност вкъщи пред компютърa или таблета, се оказва, че те лесно могат да попаднат в ситуация на онлайн тормоз. Дигиталните технологии дават много възможности за учене и общуване на хиляди километри, но същевременно предоставят нови методи и канали за случване на тормоз.

Така например, игра като Minecraft, която дава възможности за развиването на креативност и пространствено мислене, предоставяйки обаче отворен чат, също така дава възможност детето ви да стане жертва на тормоз от страна на другите играчи.

 

 

Как се случва тормозът?

Когато говорим за игрите с много играчи, тормозът може да се прояви чрез различни форми - най-често се изразява с писането на обидни думи, заплахи или цинизми, но може да бъде и изнудване, например детето ви да плати и закупи „точки“ за играта, или неоснователни „убийства“ в играта, или изхвърляне от сървъра. Ако вие сте прекарали седмици и месеци да строите замъци, мостове или цели градове, и някой е придобил достъп до вашия ИП, след което е унищожил целия ви труд, със сигурност е болезнено преживяване и е равносилно на всяка друга форма на насилие и тормоз.

Преди да кажете, че това са нормалните за възрастта конфликти, добре си спомнете, колко болезнено са ви се отразявали всякакви клюки,обиди, подмятания зад гърба ви, докато сте били ученици. Кибертормозът има не по-малко нараняващ ефект при деца, които играят игри.