Начало > СТАТИИ > 5 ПРАВИЛА ЗА ПЪЛНОЦЕННО ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ
5 ПРАВИЛА ЗА ПЪЛНОЦЕННО ОБЩУВАНЕ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ

На всеки родител, кога по-често, кога по-рядко, му се налага да общува с учители. Тези отношения са неизбежни, ако детето ви е ученик.

Ето няколко прости, но важни правила, които ще положат основите на нормалните, равнопоставени и делови отношения между родители и учители:


1.Придържайте се към елементарните правила на вежливост

Тук е сложно да се добави каквото и да е, но понякога е полезно още веднъж да се напомнят важните неща.

2.Обръщайте се към учителя на „вие“ и по фамилия

Това правило важи дори, ако учителят ви се струва твърде млад, почти като „ваш син или дъщеря“. По този начин ще установите нужната и уважителна дистанция.

3.Въздържайте се от изблици на емоции при разговор с учителя

Бурните емоции ще ви попречат да чуете позицията на преподавателя. Ако в момента не можете да се овладеете, ако вашите емоции са прекалено силни, по-добре се извинете и помолете да отложите срещата, за да „преусмислите“ информацията в спокойна обстановка и да бъдете готови за конструктивен диалог с учителя.

 

4.Не отивайте на важна среща с учителя без предупреждение и взаимна договореност

Графикът на учителя, като правило, е достатъчно зает и за да ви отдели нужното време, ще трябва да пожертва нещо друго. Съгласете се, че при такива обстоятелства, диалогът не би бил конструктивен. Ето защо е добре да има предварителна уговорка.

5.Не критикувайте учителя в присъствието на детето

Дори учителят да не е прав, не го критикувайте пред детето. Това на първо място. И на второ – изслушайте първо учителя и след това си направете изводите. Всяко дете е човек и нищо човешко не му е чуждо :). А на човека е твърде присъщо да оправдава постъпките си - една от инстинктивните прояви за самосъхранение. Затова, узнайте гледната точка на учителя и след това направете заключения. Ако детето е право, когато сте само двамата, му обяснете, че всеки може да сгреши.