Начало > СТАТИИ > ЕДИН МЕСЕЦ НА УЧИЛИЩЕ...
ЕДИН МЕСЕЦ НА УЧИЛИЩЕ...

Измина почти месец от началото на учебната година... С какви трудности и радости се срещат родителите? Как се решават проблемите с тежките раници, храненето, домашните?

 

Ето отговорите на Дилянка Христова, майка на първокласник:

 

Кои са най-големите трудности, които срещнахте?

Самото приемане в първи клас беше най-голямата трудност, предполагам, че и за други родители е така.


Имаше ли и приятни изненади за вас?

Най-приятната изненада е нашата класна. Както, може би, всички родители, така и ние се притеснявахме какъв човек и педагог ще имаме за класен ръководител. Сега на всеки, който ме попита как е първокласникът, аз отговарям, че е чудесно, защото има наистина страхотна класна и се чувства добре!

Как се справи вашето училище с тежките раници?

Раниците, които децата носят, са почти празни. Носят си блок за рисуване, несесер, шише за вода и кутия за храна. Два пъти в седмицата имат ФВС - тогава носят и гуменки, но ако времето позволява, играят на двора и съответно не са необходими. Когато се налага, носят и тетрадките за домашно, но като цяло всички учебници и пособия са в клас. Раниците са сравнително леки.

 

Доволни ли сте от училищния стол или вие приготвяте храна за детето?

Всички родители от класа приготвят допълнителна храна за децата си, която те си носят в кутии. По принцип е предвидено децата да си носят само леки закуски за междухраненията, а училището осигурява някаква закуска сутрин - парче кашкавал или кисело мляко, и следобед - суха паста или морков. Целият клас се храни на стол. Доколкото съм разговаряла и с други мами, децата НЕ харесват храната, която им се предлага там. Моят син яде почти само таратор, а купонът е 3,50 на ден. Кашкавалът, който им дават сутрин, пак почти никой не яде, защото има вкус на пластмаса, нищо, че на етикета пише, че е по БДС. А ябълките са твърди и зле изглеждащи, така че децата не се стимулират да се хранят здравословно. Повечето от родителите слагат допълнително храна в кутиите и въпреки, че плащаме за стол, сме принудени да купуваме допълнително храна за децата, която те да си носят. Ходим на училище със суха храна, като за екскурзия!

До колко часа е занималнята? Това затруднява ли ви?

Занималнята е до 5 часа. Да, това ме затруднява. Надявах се,  училището да е с работното време като на детската градина, но... От друга страна, и за децата на тази възраст е трудно да издържат от 8 до 5 часа, все пак. Относно взимането на сина ми се редуваме – аз, баща му, дядо му, баба му... И той не знае кой ден кого да очаква да го вземе J. И все пак, най-често съм аз.

 

Налага ли се вечер да пишете домашни заедно с детето?

Не, не се налага. В занималнята си ги пише. Но синът ми посещава допълнително курс по английски език и от там има домашно, което не е голямо и се справя бързо, но все пак трябва да проследя процеса.