Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО > ДЕТЕТО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ
ДЕТЕТО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Пети клас обикновено е възрастта, в която детето се превръща бързо от потребител в активен участник в бурната дейност на информационното общество. Това е и един от най-рисковите периоди от гледна точка на онлайн поведението и същевременно доста активен период за развиване на дигитални умения. Засиленият интерес към околните се изразява в често безкритичното разширяване на онлайн контактите. В тази възраст желанието за експериментиране и илюзорната анонимност в интернет може да доведе до по-провокативни прояви, които онлайн се проявяват много по-силно и по-често, отколкото във физическия свят.

Кои са типичните рискове в онлайн живота на децата в тази възраст?

1.Участие в онлайн тормоз. Родителите най-много се страхуват от контакти с непознати, но проучванията сочат, че най-разпространеният риск за децата е много по-прозаичен: да станат жертва или инициатор на тормоз: разпространяване на клюки, създаване на фалшиви профили, публикуване на унизителни и злепоставящи изображения, коментари, текстове и др.

2.Използване на провокативни псевдоними (никове) и аватари (идентифициращи изображения), често със сексуален подтекст. Изследванията показват, че таке се увеличава рискът от онлайн контакт с педофил с 40 до 60 на сто, както и рискът от онлайн тормоз.

 

 

3.Предоставяне на много лична информация или такава, която би могла да е злепоставяща в следващ момент. Обикновено това се случва заради стремежа на детето да изследва възможностите на онлайн общуването и своето място в тази среда.Интерес към вредно съдържание – пропаганда на насилие, наркотици, анорексия, самонараняване, расизъм, екстремна порнография и др.

4. Доверяване и разпространение на фалшива информация.

 

Какво може да направите като родители?

Един от най-сигурните начини за предпазване от рисковете онлайн е като подкрепите децата да развият своите дигитални компетентности. Какво имаме предвид, когато говорим за дигитални умения? Не, не говорим само за техническите, а и за уменията за общуване и ориентиране в морето от информация, за създаването на съдържание, да бъдат изобретателни, когато се налага да решават даден проблем и да умеят да предпазват личната си информация онлайн.

 

Комуникация онлайн: Когато децата общуват виртуално, е важно да разбират, че от другата страна стои жив човек и думите, които използват, могат да го наранят не по-малко, отколкото ако са лице в лице. Използвайте емотиконите, когато общувате с децата онлайн, интересувайте се как разбират отделните картинки, какво изразяват и т.н. Бъдете добър пример за спазване на правилата за общуване, които улесняват комуникацията: подкрепете ги да създадат навик да поздравяват онлайн, както го правят и на живо, да бъдат вежливи с другите, да не нараняват другите, дори да са привидно скрити зад псевдоним, да не споделят информация за други хора, без първо да са взели тяхното съгласие и т.н.

Безопасност: Договорете с детето да му направите профил в социалните мрежи заедно. Ако то все още няма 13 години, по-добре е да изчакате, но ако все пак сте взели решение да му разрешите, се уверете, че профилът е регистриран с най-близката до неговата възраст – така ще ползва допълнителните защити на детските профили, което няма да е възможно, ако детето посочи, че е напр. на 37 години, което се наблюдава често. По време на регистрацията заедно с детето разучете настройките за поверителност и защита на личните данни и обсъдете спорните моменти – например каква снимка да си сложи на профила, каква информация да публикува и каква не. Уверете се, че детето дава само необходимата за регистрация лична информация.

Съдържание: Насърчавайте детето да създава собствено съдържание като снимки, мемета (снимки с шеговити текстове на тях), ГИФ (изображения, които се движат), клипчета, или каквото друго му е интересно, като внимава за наличието на лична или злепоставяща информация. Помогнете му да изгради навик да си задава следните въпроси: „Необходимо ли е?“, „Полезно ли е?“, „Истина ли е?“, „Добронамерено ли е?“ преди да публикува, създадения от него материал, онлайн.

Информация: Научите детето да проверява източника, автора, датата на публикация, да сравнява с други източници и т.н. Напомняйте му тези правила и му помагайте да ги прилага, за да избегне клопката да се подведе от фалшиви новини.

Решаване на проблеми: Важно е децата да се опитват да се справят с различни ситуации самостоятелно. Това провокира тяхното творчество за намиране на изход. Разбира се, те все още имат нужда от нас, възрастните, за да ги насочваме. Добре е да ги подкрепяме да търсят помощ, когато имат нужда. Това най-лесно може да се случи, когато вие им показвате кога и от кого търсите помощ, когато споделяте различни дейности онлайн. Семейното време пред таблета е сигурен начин за изграждане на доверие и в тази област от живота ви.

И да не следвате стриктно всички тези указания, ако се осланяте на принципа, валиден във всички ситуации: „да не правим спрямо друг това, което не искаме да се случи на нас“, ще помогнете на детето да се справи както в реалния, така и във виртуалния свят.

 

ВАЖНО!

За да помогне на родителите и децата да се справят с предизвикателствата в онлайн пространството, в България е създаден Националният център за безопасен интернет. На интернет страницата на Центъра можете да докладвате неподходящо и опасно съдържание в интернет, както и да се свържете с нашите консултанти за съвети и подкрепа.

· В случай, че вие или вашето дете попаднете на опасно съдържание или недобронамерен човек в интернет, можете да сигнализирате, като попълните онлайн формуляр на сайта на Центъра

www.safenet.bg

· Ако се колебаете как да постъпите, свържете се с консултант на Центъра и ще  получите емоционална подкрепа, технически насоки и съвети от професионалист. Консултантите са на линия всеки работен ден от 10.00 до 16.00 на чат платформата към сайта на Центъра, на кратък номер 124 123 с цена на обаждане 0.14 или 0.15 лв., независимо от продължителността на разговора, както и на имейл адрес This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it