Начало > СТАТИИ > АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ, НАРКОТИЦИ...
АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ, НАРКОТИЦИ...

Струва ви се рано да говорим за това? Та децата са едва на 11! Всъщност никак не е рано. Децата навлизат във възраст за експериментиране, а и по-широкото и лишено от контрол пространство, в което се озовават, напускайки началното училище, отваря възможности за ситуации, в които те могат да бъдат подложени на натиск от средата. По-добре е да бъдат подготвени за всичко това. В програмите за здравно образование в училище тези теми са донякъде застъпени. Децата са имали и ще продължат да имат часове, в които ще говорят за вредата от алкохола, цигарите и наркотиците. Възможно е дори те да знаят повечко от вас по някоя от тези теми. Затова няма да е излишно да се пообразовате малко, особено за различните видове наркотици, тяхното въздействие, употреба и предлагане. Материали има колкото щете. Трябва да сте подготвени и да използвате всеки удобен момент, за да говорите или да коментирате с тях някоя от тези теми.

Репортаж по телевизията, филм, случка на улицата... дръжте очите и ушите си отворени и не се притеснявайте да коментирате видяното или чутото. Така или иначе живеете с децата в един и същи свят и в този свят има и цигари, и алкохол, и дрога. Тъй като въпросът за зависимостите е в основата си въпрос за ценности, научете детето да отстоява себе си и да казва „не“, без да се чувства зле от това. Вероятно само след година-две то ще се окаже в ситуация, в която доказването пред компанията ще е свързано със запалване на цигара, изпиване на чашка или подръпване от „коз“. Именно тогава то ще се нуждае от силата да казва „не“ и да има опори, които няма да му позволят да се чувства ощетено или с наранено самочувствие, че е отказало. А за да е възможно това, бавно и постепенно трябва заедно с него да градите тези опори. Започнете още сега.

Какво можете да направите като родители?

· Поддържайте отношения на доверие и любов с детето си.

· Не съдете, а изслушвайте - така вашият тийнейджър ще може честно да разговаря с вас.

· Бъдете честни, когато детето ви иска да научи повече за алкохола, когато ви пита за опита ви като тийнейджър или просто иска да поговори с вас.

· Говорете с детето си за фактите, свързани с алкохола, помогнете му да осмисли причините да не пие и да изработи собствени начини да избягва да пие в трудни ситуации. До достигане на зрялост децата нямат нужните ензими за разграждане на алкохола, затова рискът от алкохолно отравяне при тях е много висок.

· Интересувайте се от заниманията на тийнейджърите.

· Заедно изработете семейни правила по отношение на пиенето и поемете своята отговорност за спазването им. Не ги нарушавайте самите вие и ги припомняйте, ако вашият тийнейджър ги нарушава.

· Дайте добър пример относно вашата собствена употреба на алкохол.

· Окуражавайте детето си да създава здравословни приятелства и да се занимава с алтернативни на пиенето дейности.

· Насърчете детето да изпробва и да избере спорт, който би му харесвал. През спорта има и голяма вероятност то да си намери приятелска среда, ориентирана към здравословен начин на живот.

· Бъдете наясно с предупредителните признаци за проблеми с пиенето на тийнейджъра и действайте незабавно, за да помогнете на детето си.

· Вярвайте в собствената си сила – вие можете да помогнете на вашето дете да избягва употребата на алкохол. Допълнителна информация можете да намерите на сайтовете www.karaiotgoworno.com и www.predi18.org