Начало > СТАТИИ > РАЗГОВОРЪТ ЗА СЕКСА
РАЗГОВОРЪТ ЗА СЕКСА

Най-лесният начин да започнете разговор с децата за сексуалните отношения е като говорите с тях за любовта и отношенията между хората, които се обичат. В тази възраст децата вече имат достатъчно натрупан социален опит, имат представа за влюбени хора, за целувки, за сватби, за бременност и раждане. Това е сериозна основа, от която може да започнете разговор, че някой ден и те ще изпитат такива чувства, че ще имат желание да споделят времето, мислите, сърцето, тялото си с един определен човек. Именно вие като родители трябва да им разкажете за любовта, нежността, за интимните отношения между хората и за това, че те се ръководят от чувствата си, а не от инстинкта си. Бихме ви посъветвали сами да провокирате разговор на тази тема. Как?

Гледате заедно филм. Коментирайте темата любов, секс, влияние на приятелите, натиск за действие, трудност да отстоиш себе си. Новините са пълни със съобщения за сексуални престъпления. Винаги съчувствайте на жертвата, не я обвинявайте в непредпазливост и разсъждавайте на глас какви са последствията за нея и как може да й се помогне. Така в бъдеще детето ви много по-спокойно би споделило случай на сексуално посегателство. Коментирайте, че в повечето случаи в началото всичко е съвсем невинно и забавно, но после нещата рязко могат да излязат извън контрол. И СЛУШАЙТЕ! За да има истински разговор, съотношението на времето, в което говорите вие и детето, трябва да бъде 40:60 в полза на детето.

Средата, в която растат и се развиват днешните деца, ги кара да бъдат понякога неразумни и да предприемат лекомислени действия. Те смятат сексуалните опити и контакти за нещо престижно – колкото повече на брой, толкова по-добре. Прекрачват границата от платоничното към физическото много лесно, за да се приобщят по-бързо към групата на „харесваните”. Всичко това може да доведе до нежелана бременност, тежки репродуктивни проблеми в бъдеще, полово предавани болести, както и първа среща с човешкия папиломен вирус (HPV), СПИН или хепатит.

Затова не превръщайте темата за интимността, изследването на тялото, мастурбацията и секса в тема табу. Вашите деца трябва да бъдат наясно с усещанията и емоциите си и да разчитат на вашето разбиране и помощ в случай на проблем.

Важно е да се научите да споделяте информация с децата си за болестите, предавани по полов път, без да подценявате рисковете, но и без да създавате преувеличени страхове. Сексът е много важна част от човешката любов в зряла възраст. Представите, които децата си създават за отношенията между половете, често се оказват решаващи за способността им да бъдат щастливи като възрастни.

Полезна информация по тези теми ще намерите на сайтовете safesex.bg и loveguide.bg