Начало > СТАТИИ > ИГРАЙТЕ И УЧЕТЕ
ИГРАЙТЕ И УЧЕТЕ

Тръгването на детска градина не изключва нуждата на детето от общуването с родителите, от играта, от вълнуващи съвместни преживявания. Съчетавайте приятното с полезното. И наред със забавлението „преподавайте” и своите знания.

Ето няколко идеи за образователни игри

Лети, лети...

Няма по-забавни мигове за детето от тези, когато цялото семейство се включи в играта. Застанете всички в кръг. Един от вас трябва да назовава предмети и ако даденият предмет може да лети, всички трябва да разперите ръце, а ако не може – клякате. Който сгреши, изгаря от играта. Например вие казвате: „Лети, лети... къща. Лети, лети....самолет.” Като съответно на „къща“ трябва да клекнете, а на самолет – да разперите ръце. Неволните грешки от ваша страна ще внесат още смях и настроение. Постепенно „усложнете” играта. Давайте характеристики на къща – от какво е направена, вие в къща ли живеете, колко стаи имате и т.н. Така ще обогатите речниковия запас на детето.

Какво знаеш за мен?

Изберете една играчка – например плюшеното коте. От детето изисквайте внимателно да открие особеностите: цвят, големина, меко-твърдо, къде живее, с какво се храни. Вие му задавайте въпроси, а то да отговаря. След това сменете ролите. Задаването на въпросите „защо” и „как” е много важно. Именно чрез тях детето обогатява и разширява своята любознателност.

Познай ме

Огледайте се в стаята. Кой колко предмета може да назове? А кой ще познае дали прозорецът е кръг или правоъгълник, а масата – квадрат или триъгълник? Така детето ще усвои различните форми. Включете и признаците – от какво са направени дадените предмети, какъв цвят са, кое за какво служи. След това можете да описвате даден предмет по споменатите характеристики и детето да отгатва кой е той.