Начало > СТАТИИ > И МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ Е НА 3 ГОДИНКИ ВЕЧЕ И ТРЪГВА НА ГРАДИНА
И МАЛКОТО ЧОВЕЧЕ Е НА 3 ГОДИНКИ ВЕЧЕ И ТРЪГВА НА ГРАДИНА

 

Замисляли ли сте се през първата година от живота на детето ви, колко време сте прекарали плътно до него? Вероятно 365 х 24... И в това няма нищо необичайно.

Според психолозите:

До 1 година детето се нуждае от контакт с родителите си 24 часа в денонощието. След 1,5 година то вече не изпитва този силен страх от раздялата с най-близките и може в известна степен да „допусне” до себе си по-малко познат човек. Обикновено към 2-рата година „демонстрира” по-голяма независимост. Постепенно разбира, че на света има и други големи и добри хора, освен мама и тати, баба и дядо.

Всъщност тази последователност на разширяване на кръга на общуване има огромно значение за благополучната адаптация на детето и към детската градина, и към училището, и към обществото като цяло.

Така или иначе времето тече... и нещата се променят. Неусетно се изнизват дните и вашето малко човече е вече на 3 години. Смята се, че именно това е възрастта, когато е добре детето да постъпи в детска градина. То вече е готово да започне да общува с външния свят още по-активно, да изгражда нови контакти с връстници и с възрастни, да изпробва нови модели на поведение. Разбира се, окончателното решение е ваше, в зависимост от индивидуалните особености на детето и алтернативите, които имате. Но не забравяйте, че в крайна сметка детето има нужда от социална среда, в която ще формира редица важни качества и ще натрупа ценни знания. С ваша помощ то ще се справи с новите изисквания на новата обстановка. Е, това не се случва изведнъжи изисква се време и търпение.

Всяка адаптация изисква време и ако за еднодете е достатъчна седмица, за друго може да е необходим и месец. Това важи в пълна сила и за мама, и за тати J. Продължителността на адаптационния период зависи и от храктера на детето, семейната обстановка, здравословното състояние.

 

Бъдете търпеливи и не преставайте да показвате обичта си към детето. Не му се сърдете, ако капризничи, сърди се плаче… Проявете разбиране и търпение. Лека-полека всичко ще си дойде на мястото. А дотогава погледнете съветите ни. Може би точно някои от тях ще ви помогнат за по-бързата и безболезнена адаптация към новия етап.