Начало > СТАТИИ > РОЛЯТА НА УЧИТЕЛЯ
РОЛЯТА НА УЧИТЕЛЯ

 

Нека ви припомним няколко факта:

Факт номер 1

Учителят също е човек, не само професионалист, който ще работи с детето ви. Понякога той няма да има отговорите на въпросите, които ви вълнуват, но това не го прави некомпетентен. Просто трябва да откриете отговорите заедно.

Факт номер 2

Учителят иска детето ви да успее, което по същество ви прави съмишленици. Има и малък нюанс – учителят иска всички деца да успеят. Ако обаче се замислите по-сериозно, вие също искате всички деца да успяват, защото така детето ви ще се наслаждава на стимулираща и творческа среда.

Факт номер 3

Учителят страда от хроничен недостиг на ресурси – най-вече на време. Програмата е доста натоварена, а класовете често са препълнени. Нека сметнем. Един учебен час в първи клас продължава 35 минути. Разделете минутите на броя на децата във вашия клас и ще разберете по колко минути на час се падат на всяко дете за личен контакт с учителя. И все пак той някак успява.

Факт номер 4

Знаем, че понякога възникват конфликти, но не забравяйте, че е добре да ги обсъдите насаме с учителя. Детето в тази възраст има за задача да усвоява важни умения, а замесването му в разрешаване на конфликти, в които то не е пряк участник, би довело до объркване и ненужно стресиране. За детето ви е важно да успеете да изградите качествени отношения с учителя – така то няма да бъде поставено в ситуация да избира между два авторитета, ще бъде спокойно и уверено.