Начало > СТАТИИ > ТОАЛЕТНИТЕ
ТОАЛЕТНИТЕ

 

На пръв поглед, въпросът за малката и голямата нужда може да изглежда доста смешно. При по-внимателно вглеждане обаче ще откриете, че учениците прекарват от 5 до 7 часа в училище, без да ползват тоалетната, защото в нея няма вода, тоалетна хартия, сапун, вратите не се затварят, а хигиената е... под въпрос.

„Стискането” е основна причина за редица заболявания на отделителната система – от хроничен запек и дехидратация (защото децата се въздържат да пият вода в училище) до възпаления и дори рак на дебелото черво. Липсата на условия за измиване на ръцете водят до повишаване на риска от заболяване от хепатит А. Има и рискове за психичното здраве – от повишена напрегнатост и смущения в концентрацията до негативна самооценка и негативно отношение към собственото тяло.

 

Какво още можем да направим?

Да настояваме за приемането на Наредба на Министерство на здравеопазването, която въвежда стандарт за училищните тоалетни;

Да настояваме за целенасоченото отпускане на бюджет за ремонт и поддръжка на санитарните възли в училище;

Да говорим с децата си за това, че състоянието на обществените пространства – включително и тоалетната - зависи най-вече от нашата собствена отговорност.