Начало > ДИГИТАЛНО РОДИТЕЛСТВО > БЕЗОПАСНО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ
БЕЗОПАСНО В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ

Неподходящо за деца съдържание.

С усвояването на писмената реч децата придобиват повече умения за сърфиране, което може да ги изложи на подмамващи реклами или клипове, статии, снимки с агресивни или сексуални елементи. За справяне с този риск можете да използвате програми за родителски контрол. Не забравайте да разговаряте с децата, че използвате тези програми, за да ги предпазите, а не да ги шпионирате. Ако правите профили, които децата ще ползват, активирайте „безопасен режим“ навсякъде, където е възможно.

Неподходящи за деца игри.

Понякога, за да се впишат в кръга на приятели или съученици, децата искат да играят

на игри, които съдържат елементи на насилие. Редица изследвания доказват, че ако децата усещат топлина, любов и грижа, игрите с насилие понижават нивата на стрес и агресия, но ако децата изпитват липса на подкрепа и любов, агресията нараства. Играйте с детето на игрите, които го вълнуват, изслушвайте разказите му за тях – така ще имате връзка с него и във виртуалния му живот.

Злоупотреба с лични данни.

Често социалните мрежи предлагат да публикуваме повече информация, отколкото е

нужно за регистрацията. Много приложения също изискват достъп до лична информация, която не е необходима за работата на приложението, а им помага да ни „опознават“ и по този начин да ни предлагат да купуваме стоки и услуги.

Важно е да научите децата си кои данни са „лични“, какво е добре да се публикува и какво не. Добре е да им обясните, че личните данни са не само онези, които искат специално въвеждане в определени полета като адрес, училище и други подобни, а и тези, които присъстват на снимките като фон или детайл, както и местоположението, интересите им, ежедневните занимания и др.

Използването на социални мрежи.

Ако детето използва вашия профил в социалните мрежи, вие имате информация за това какво прави то там, но и детето свободно вижда всичко, което се появява на вашата стена. Имайте предвид, че вашите публикации и публикациите на приятелите ви не винаги са за пред детските очи. За безопасността на децата най-добре би било, ако стигнете до общо решение с другите родители в класа кога да позволите на децата си да

имат профили в социална мрежа и да им помогнете да си направят безопасни настройки и затворена група. При това спазвайте правилата за безопасност:

1. Регистрирайте профила заедно с детето – така му помагате да изгражда знания и умения;

2. Регистрирайте детето с най-ниската възможна възраст – така ще ползва защитите за непълнолетни;

3. Заедно с детето направете всички настройки, за да ограничите достъпа на външни хора до информацията в акаунта;

4. При всеки удобен случай разговаряйте с детето за това какво е лична информация и как да я пази;

5. Напомняйте какви са правилата за общуване онлайн: как да използва емотиконите, какви послания дават снимките и клиповете и др.