Начало > СТАТИИ > МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И ТАБЛЕТИ
МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И ТАБЛЕТИ

 

В реда на нещата е родителите да искат да имат информация за това, което се случва с детето, докато е извън полезрението им. Мобилният телефон на малкия ученик е един от възможните отговори на тази нужда. Важно е да прецените плюсовете и минусите, когато взимате решение относно това какъв телефон да дадете на детето.


· Едно от предимствата от това детето да има телефон в първи клас е това да имате връзка с него и да знаете как е, къде е и какво се случва с мъника. Важно е да знаете обаче, че по правило използването на телефон по време на час е забранено, така че трябва да се съобразявате с графика на междучасията, за да звъните на детето. Друг е въпросът, доколко първолакът наистина се нуждае да бъде проверяван всяко междучасие. Добро решение, за да се чувствате спокойни и същевременно да осигурите лично пространство на детето, е да договорите с учителката подходящото време, в което да се свързвате с нея, както и да получите уверението й, че тя ще ви потърси, когато това е необходимо.

 

· Рисковете от това детето да има „умен“ телефон в първи клас са устройството да бъде загубено или откраднато. Ако устройството е ценно, то това повишава страха и притеснението на детето, а и вашето, ако попаднете в такава ситуация. Ако все пак решите да дадете „умен“ телефон на детето, добре е това да бъде възможно най-евтиният модел. Способността за концентрация за дълъг период от време не е най-силната черта на 7-годишните, което прави загубата на вещи по-вероятна и същевременно достъпът до интернет допълнително създава изкушение за децата, което намалява вниманието им в клас. Ето защо, ако устройството позволява, препоръчваме поне в 1-ви клас то да е с ограничено ползване и детето да няма реален достъп до интернет. От здравословна гледна точка до този момент няма категоричен отговор на въпроса, дали излъчването от апарата е напълно безопасно, но специалистите съветват времето за ползване на телефона да се ограничи до минимум.