Начало > СТАТИИ > ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА
ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ХРАНА

Кутията с домашна храна е широко разпространена практика в много европейски училища, но у нас като че ли все още е рядкост. Не се притеснявайте да приготвите такава кутия, ако смятате, че така ще осигурите по-добро хранене на детето си в училище. Ето няколко съвета, за да е успешен този опит:


· Проверете къде може да се храни детето ви с домашно приготвената храна. Храненето на чина или на перваза на прозореца в коридора скоро ще убие желанието му да си носи храна от вкъщи. Обикновено в училищния стол има отделено място за хранене на деца, които си носят храна от вкъщи.


· Не се карайте и не натяквайте, ако част от храната се връща недоядена. Подобен подход може да доведе единствено до изхвърляне на храната, за да се избегнат неприятностите вкъщи.


· Приготвяйте храната заедно с детето. Когато то е вложило емоция и творчество, много по-вероятно е да хапва с по-голям ентусиазъм.

 

 

· Приготвяйте храната на подходящи хапки. Парчетата ябълка или малките кюфтенца имат по-голям шанс да бъдат изядени, отколкото цял портокал или пържола.


· Осигурете подходящи прибори – може да са и за еднократна употреба или пък коктейлни пръчици или клечки за зъби, ако са подходящи за конкретното ядене.


· Посъветвайте детето да прибира в кутията остатъка от даваната в училище закуска или купените от бюфета храни – така ще има с какво да залъже внезапен глад в следобедните часове или веднага след училище.

 

· Обсъдете варианта за домашно приготвена храна с другите родители – така детето ви ще има компания в този експеримент.