Начало > СТАТИИ > КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ УЧЕНИЧЕСКАТА РАНИЦА
КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ УЧЕНИЧЕСКАТА РАНИЦА

 

Ето на какви изисквания трябва да отговаря ученическата раница:

 

Тегло – да не превишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

 

Ширина и височина – не бива да превишава ширината на раменете, височината да не е повече от 30-40 см, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.

 

Презрамки – трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи и когато детето е само по блузка, и когато е с дебело яке. Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания.

 

Гръб – препоръчително е да е с твърд гръб, но да има меки подложки на нивото на кръста.

 

 

Цвят – за безопасността на детето по улиците е добре раницата да бъде в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни елементи.

 

Разпределение – да има поне две отделения: за учебниците и за всичко останало – храна, спортна екипировка. Външните и странични джобове са удобство – за шишето с вода, за документи (ученическа карта, тефтерче) и телефон.

 

Идентичност – децата имат нужда да харесват и разпознават лесно раницата си. Ако не можете да осигурите раница с най-желаните картинки, добавете висулка или ключодържател, който да я превърне в любима вещ на детето.