Начало > СТАТИИ > АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?
АДАПТАЦИЯ БЕЗ СТРЕС – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА?

 

Когато детето тръгне на училище, то попада в нова среда и се изправя пред множество нови предизвикателства. Това изисква от него пълна мобилизация на способностите му за адаптация. Децата по принцип са гъвкави и приспособими, но не бива да забравяме, че този процес поглъща голяма част от енергията им и може да доведе до различни затруднения.

 

 

  • Дори да е посещавало подготвителна група, в 1-ви клас детето се сблъсква с цял набор нови правила – да не се разхожда в час, да следи сигналите на звънеца, да подрежда чантата и принадлежностите си, да следва инструкциите на учителя, да се движи по определен начин по коридорите, да ползва тоалетни от непозната разновидност и още много, много други. Всичко това е различно от ежедневието у дома и от реда в детската градина. Запомнянето и особено спазването на тези правила е трудно за децата и процесът може да доведе до повишен стрес, ако реакцията от страна на учителите и родителите е свързана с порицание, наказания и липса на подкрепа при допускане на грешки. Ключът тук е в търпението и постоянството от страна на възрастните: напомнянето, вниманието към успехите и увереността, че детето ще се справи, могат да направят чудеса с течение на времето.

 

  • За детето ще бъде по-лесно да се адаптира към новата среда, ако родителите му внимателно се запознаят с правилата в училище и въведат част от тези правила и вкъщи: например детето самостоятелно да връзва обувките си, да отсервира след хранене, да прибира моливите и боичките си след рисуване на определено място и т.н. Така малкият ученик няма да се обърква от разноречиви послания у дома и в училище и ще се чувства уверен, че с порастването е по-способен да се справя с отговорности „като големите“.

 

  • Много от децата преживяват стрес поради засилената конкурентна среда, която съществува в някои класове. В тази възраст състезателната нагласа е полезна преди всичко по време на игра, но ако цялото ежедневие на детето е ориентирано към „изпреварване“ на съучениците – било то в смятането, било в послушанието, било в рисуването – това води до непосилни за крехката детска психика нива на стрес. Ние като родители трябва да сме особено чувствителни към такива нагласи и да подкрепяме спокойната работа в клас, която дава възможност на всяко дете да се развива със собственото си темпо, без да бъде сравнявано с останалите.

 

Ако забележим у детето си необичайни затруднения в усвояването на учебния материал, прояви на „лоша дисциплина“, агресия, но и прекалена плахост, липса на желание за контакт със съучениците, липса на интерес към училището – имаме основания да мислим за повишен стрес и затруднена адаптация. Възможно е тези сигнали да дойдат най-напред от страна на учителя или възпитателя, който прекарва много часове с детето и има преки наблюдения върху поведението му. Не отхвърляйте с негодувание тези индикации, а се опитайте заедно да намерите причината за възникналите затруднения и да върнете радостта от ученето в душата на детето. Това усилие ще се изплати многократно в бъдещия му училищен живот.

 

Повече за успешната адаптация на най-малките ученици към училищната среда можете да научите от изцяло обновеното издание на ежегодния Наръчник за родители на първокласници на Асоциация Родители, който и тази есен ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.


7/09/2016