Начало > СТАТИИ > ПОДГОТОВКА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА
ПОДГОТОВКА ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА

 

Лятото е прекрасен период да подготвите вашето дете за предстоящите промени, свързани с тръгването му на детска градина. Всяко начало е трудно, но ако отделите време за подготовка, адаптацията на детето ще протече по-лесно и безпроблемно. За какво да внимавате?

 

Родителска тревога


С тръгването на детето на детска градина се опитайте да сведете до минимум напрежението и притесненията. Не пренасяйте тревогите си върху детето. Вашите емоции му влияят. Все пак вие изпращате малчо на едно място, където опитни педагози ще се грижат за него, ще срещне приятелчета, ще придобие нови навици и умения, ще получи първите си по-сериозни знания. Да, като всяко ново начало и сега са възможни трудности - не са за пренебрегване нито стресът, нито почти сигурните разболявания. Но не обсъждайте пред детето евентуалните неприятности. Не изпадайте и в другата крайност – да рисувате идилична картина. Постарайте се да мислите позитивно и вярвайте, че всичко ще бъде наред.

 

Дневен режим


Обърнете внимание на режима на детето. След като предварително сте се запознали с дневния режим в избраната от вас детска градина, се постарайте да наложите подобен и у дома.

 

Режимът в детската градина е приблизително следният:

 

7.30 ч. - 8.30 ч. Прием на децата и утринна гимнастика

8.30 ч. - 9.00 ч. Закуска

9.00 ч. - 12.00 ч. Педагогически ситуации, дейности по интереси, игри и разходки

12.00 ч. - 12.30 ч. Обяд

12.30 ч. – 13.00 ч. Тоалет и подготовка за сън

13.00 ч. - 15.00 ч. Следобеден сън

15.00 ч. – 15.30 ч. Тоалет и преобличане след сън

15.30 ч. - 16.00 ч. Следобедна закуска

16.00 ч. - 17.00 ч. Педагогически ситуации, допълнителни дейности по интереси

17.30 ч. - 19.00 Занимания по избор и изпращане

 

Хранене


Максимално приближете менюто у дома към това в детската градина. Ако детето е свикнало вкъщи на обяд да яде само едно ядене, то нищо чудно, че в детската градина ще откаже някое от първото, второто или третото. Имайте предвид, че често храненето е една от основните причини, поради която детето не иска да ходи на детска градина.

 

  • Ако има храни, които детето не консумира, съобщете на персонала и помолете да не бъде насилвано да яде нещо, което принципно не яде. С времето, от само себе си, току-виж точно тази храна му стане любима.

 

  • Ако детето е алергично към дадени храни, също е задължително да бъдат уведомени педагозите и медицинската сестра. Това, което се изключва от менюто на алергичните деца, е задължително да се спазва и в детската градина. Ето защо е разумно и другите родители да знаят, ако има деца в групата, алергични към дадени храни. Това е необходимо в случай, че се носят почерпки по различни поводи.

 

  • Знаете колко е важно детето да се храни здравословно. Обикновено в детската градина на таблото всяка седмица се сменя листът с написаното меню, което е съобразено с наредбата за здравословно хранене в детските градини. Може и да не останете напълно доволни от това, което се предлага, но не пренебрегвайте и личната си отговорност.

 

  • Какво обикновено се случва след като вземете детето от детската градина? Често малкото човече е гладно и вие като че ли забравяте за принципите на балансираното хранене. Готови сте да му предложите недотам здравословни храни, а след това се чудите защо не иска да вечеря. Нека си позволим да ви дадем съвет. Опитайте вместо вафли, чипсове, близалки да предложите плод или ядки примерно. А и вероятно ще се съгласите, че по-доброто решение е детето да бъде за кратко време гладно - докато се приберете у дома, а там да му предложите вечеря с нужните витамини.

 

 

Повече за адаптацията на децата към детската градина можете да научите от Наръчника „Добре дошли в детската градина, родители“ на Асоциация РОДИТЕЛИ.

 

Източник на снимката: http://1.bp.blogspot.com