Начало > СТАТИИ > ТАЙНИТЕ СТРАХОВЕ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА
ТАЙНИТЕ СТРАХОВЕ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

 

Пубертетът е критична възраст и една от неговите особености е, че в този период децата са нападнати от страхове. Кои са най-често срещаните сред тях и как можем ние като родители да им помогнем?

 

  • Колкото и да не ви се вярва, един от най-големите страхове на тийнейджърите е, че няма да оправдаят очакванията на родителите и учителите си. Представяте ли си колко им е трудно? Хем искат да са големи и самостоятелни, хем търсят одобрението на родителите и учителите си. Лутащи се и разкъсвани между тези две неща, децата често изглеждат в поведението си по-остри, отколкото са всъщност.

 

Какво можем да направим: Ако искате тийнейджърите да продължат да споделят с вас, не се присмивайте на тревогите, че косата им не седи, както те искат, или че имат пъпка на носа. За тях наистина е сериозна тревога, а това означава, че и вие би трябвало да я приемете по същия начин, ако държите да сте близо до детето си.

 

 

 

 

  • Другият кошмарен страх в пубертета е да се превърнеш в обект на подигравки. Това винаги е неприятно, но в тази възраст е особено болезнено.

 

Какво можем да направим: Подкрепяйте самочувствието на детето. Говорете за отношенията му в училище, за случилото се там и обяснявайте, че хората са различни и че подигравката невинаги означава отхвърляне, а понякога тя може да е нескопосан знак за внимание.

 

  • Децата на тази възраст се боят от изолация и се чувстват наранени, ако не са част от някаква група, ако не принадлежат към нещо, което да им даде чувство за идентичност, което така им липсва в момента.

 

Какво можем да направим: Опитайте се да споделите чувствата на детето си. Дайте му възможност да се чувства част от някаква друга група – семейната, на децата от блока, от каратето или от балета...

 

Повече за тийнейджърските неволи и родителската подкрепа можете да прочетете в Наръчника за родители на петокласници на Асоциация РОДИТЕЛИ, който тази есен отново ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.

 

Източник на снимката: http://metalhangar18.com/site/