Начало > СТАТИИ > СКУКАТА – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?
СКУКАТА – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?

 

Много често ние като родители се страхуваме да оставим децата си дори за миг, без да им осигурим някакво занимание, за да не се сблъскаме с това страшилище – скуката. Тя идва заедно с мрънкането на децата и чувството на вина, че не осигуряваме достатъчно възможности за развитие на детето си.

 

Специалистите по детско развитие обаче ни съветват да оставяме не по-малко от два часа на ден за неорганизирани и неструктурирани занимания на децата, т.е. време, в което те да се учат сами да се справят със скуката. При целодневната организация на деня по време на учебната година и допълнителните занимания, които родителите смятат за необходими, това изглежда мисия невъзможна. Ако си дадем сметка обаче, че точно часовете на „скука“ са времето, в което тече тихата и невидима работа по преработка на огромната информация от външния свят и подреждането на вътрешния мир на детето, ще се замислим дали да не предпочетем това пред още един курс или кръжок. Това са часовете, в които детето изгражда основите на своята психическа устойчивост и потенциал за творчество.

 

 

Можем да помогнем на децата да превърнат досадната скука в креативна, като им осигурим интересни книги, конструктори, подходящи материали за творчество – бои, лепило, изрезки от плат, пластилин, природни материали – а също и подходяща компания, с която да играят на гоненица, криеница или каквото си измислят. Ако от време на време показваме и интерес към заниманията им – тези часове скоро ще се превърнат в любимата им част от деня.

 

Повече за успешната адаптация на най-малките ученици към училищната среда можете да научите от изцяло обновеното издание на ежегодния Наръчник за родители на първокласници на Асоциация Родители, който и тази есен ще се разпространява безплатно в училищата в цялата страна.