Начало > СТАТИИ > 15 неща, които трябва да знае всеки баща на дъщеря.
15 неща, които трябва да знае всеки баща на дъщеря.

Какво е да си баща на дъщеря? Ето 15 малки напътствия, които могат да ви накарат да се замислите. Прочетете ги:

 

1. Тя се нуждае от вашата любов.

 

Научете се как да показвате своята любов на дъщеря си. Тя се нуждае от нея повече, отколкото от пари или подаръци, те не могат да заменят общуването. Никой на света не ще й даде по-голямо усещане за сигурност и защита, отколкото любящия й баща. Тя ще расте и ще прави грешки, ще ви разочарова, може би понякога ще е рязка и груба, може би дори по някое време ще поиска да напусне дома ви. Но вие не трябва да й давате най-малкия повод да се съмнява във вашата любов. Тя трябва да знае, че я обичате такава, каквато е и че в дома на родителите си винаги ще намери прошка и разбиране. Не се колебайте да го казвате на глас отново и отново. Само погледнете в очите й и кажете: "Обичам те."

 

 

2. От вас зависи какъв партньор в живота ще си избере тя.

 

От вашето отношение към дъщеря ви зависи избора й на съпруг. Ако сте добър баща, тя ще търси човек, който да прилича на вас. Ако не, тогава ще й бъде много трудно да се омъжи и да си намери някого. В благополучните семейства с любящ баща малките момиченца често казват: "като порасна, ще се оженя за татко." Това е добър показател. Това означава, че се държите правилно.

 

3. Слушайте музиката, която слуша тя.

 

Когато едно момиче се превръща в тийнейджър, то обича съвременна музика, която не винаги е по ваш вкус. Опитайте се да разберете, че както й харесва в тази музика. Слушайте заедно записи, отидете на концерт на някоя модна група, така че да има за какво да си говорите. Когато пътувате с дъщеря си в колата, не спирайте музиката, която тя избра. В крайна сметка, не забравяйте, че времето, когато тя пътува с вас, скоро ще свърши. А обидата остава.

 

4. Тя вижда как се отнасяте с майка й.

 

Това е най-важният съвет в нашия списък. Можете да следвате само него и за успехът на връзката с дъщеря ви е гарантиран. Съветът е съвсем простичък: не преставайте да показвате на децата си, че обичате майка им и бракът ви е ценен за вас. Не забравяйте за личния си живот. Отделете време, за да отидете заедно със съпругата си на театър, на ресторант, на кратко пътуване без деца. Показвайте на децата си, че жена ви е по-важна за вас дори от тях. Това е полезно не само за брака ви, но и за формирането на отношението към брака на вашите деца.

 

5. Не се отдалечавайте от дъщеря си, когато тя се превърне в тийнейджър.

 

Между 11 до 15 години, започва трудна възраст, когато дъщеря ви ще се промени външно (ще стане по-малко красива), и вътрешно, ще стане неуправляема и груба. Не се отдалечавайте от нея през този труден период, запазете емоционалната си връзка. Бъдете наясно с нейните проблеми, интереси, дейности, гаджета и всичко останало, така че тя да може да дойде при вас за помощ, ако й се наложи. Не й се подигравайте, ако вземе самобръсначката ви, за да обръсне краката си. Винаги се отнасяйте към нея с любов и разбиране, без значение на колко е - на 5 или 15 години.

 

6. Включете я в някакъв спорт, това изгражда характер.

 

За да пораснат здрави и силни, момичетата трябва да спортуват, а вие можете да помогнете на дъщеря си за това. Правете заедно гимнастика, тичайте заедно в парка, карайте колело, правете лицеви опори, играйте игри на открито. Това, че е момиче, не значи, че трябва да е слаба. Здравото тяло помага за изграждането на здрав дух и сила на характера. В наши дни женствеността не е само рокли с волани, това е сила на духа и тялото.

 

7. Често си правете малки празници.

 

Детството трябва да остане в паметта на дъщеря ви като най-щастлив спомен. И този спомен се формира от малки радости и събития. Например, отпразнувайте 10-ия рожден ден на дъщеря си не на маса, а с кратко пътуване. Оставете я да направи списък на места или държави, които иска да посети, обсъдете го заедно и изберете приемлив вариант и за нея, и за вас. Възложете й да направи маршрута, както и списък на това, което трябва да вземете. Възложете й да води дневник на пътешествието. Не забравяйте фотоапарата, за да направите след това албум за спомен.

 

Всяка седмица можете да гледате заедно интересни филми, а след това нека всеки напише своите впечатления. Или организирайте гала закуска в неделя. Или пък си създайте традиция всяка неделя да пиете горещ шоколад в уютно кафене. През уикенда можете да отидете на кратка екскурзия до интересни места във вашия град. Нека не ви мързи да измисляте такива събития, както и да ги снимате. Попълвайте емоционалната памет на дъщеря си със събития, които сте преживели заедно.

 

8. Научете я, че в живота е по-важно да даваш, отколкото да получаваш.

 

Нещо невероятно се случва, когато децата разберат, че Вселената не се върти само около тях. Че не само те се нуждаят от помощ, че могат да оставят последното парче от тортата на някой друг. Обяснете им, че животът ще бъде по-хубав, ако помагаме на другите. Че не трябва да мислим само за себе си, че понякога е по-добре да бъдеш последен на опашката, отколкото да избутваш другите с лакти. Че когато не си прав, трябва честно да го признаеш.

 

9. Бъдете с нея по време на най-важните събития в живота й.

 

Ясно е, че по-голямата част от бащите работят, заети са с кариерата си и не разполагат с много свободно време. Но все пак - опитвайте се да не пропускате важни събития в живота на дъщеря си - било то концерт в музикалната школа, спортно състезание и изложба на нейни рисунки. И не спирайте да я хвалите, независимо от резултата. Дори ако в същия ден сте поканени на важен футболен мач, определете приоритетите си: мачовете няма да свършат, но детството на дъщеря ви - да. Това просто ще си отиде завинаги.

 

10. Когато се приберете вкъщи, изключете мобилния си телефон.

 

Голяма грешка, която допускат много бащи, е че когато се приберат у дома, те всъщност продължават да отсъстват. Те продължават да говорят по телефона, да отговарят на писма, да пишат на Twitter, да ровят в страницата си във Facebook. В същото време малкото им момиче чака да му обърнат внимание. Веднага, щом прекрачите прага на дома си, изключете телефона. Отделете малко време на тази, която ви е чакала цял ден, поиграйте с нея, почетете книга или просто седнете прегърнати или пък правете заедно маймунджилъци. Не забравяйте, че много скоро тя ще има други интереси и тя няма да иска да се прибера в дом, където не й обръщат внимание.

 

11. Научете се да плетете плитки.

 

Разбира се, изглежда катоженска работа да се решат коси, да се плетат плитки и да се връзват опашки, но бащата трябва да може да се справя с това, просто за всеки случай. Представете си, че отидете заедно с дъщеря си на почивка? Нещо повече, някои именити психолози смятат, че бащата трябва да бъде в състояние не само да спеше косата, но и да лакира ноктите на дъщеря си, ако е необходимо. Това ще й покаже, че човек може да бъде не само силен, но и нежен.

 

12. От време на време ходете с дъщеря си някъде двамата.

 

Най-малко веднъж годишно поканете дъщеря си да "излезете" без майка й или други членове на семейството. Отидете с нея на кино, театър или ресторант. Такива срещи ще й покажат как мъжът трябва да се отнася с жената. Отворяйте й вратата на колата, помагайте й зда си свали и облече палтото, говорете й комплименти, шегувайте се, дайте й да избере менюто, платете сметката. Оставете я да се почувства "кралица на вечерта". Това да ви разори. Измисляйте нови възможности къде и как да прекарате няколко часа с дъщеря си. Можете да отидете в парка да карате заедно колело или пък в някоя книжарница, но това събитие трябва да се планира предварително, като истинско "излизане".

 

13. Обяснете й, че атрактивният външен вид не е всичко.

 

Психолозите смятат, че бащата трябва да обясни на дъщеря си, че вътрешната красота е по-важна от външната, че вътрешното съдържание, характера, сърдечността, самочувствието - това е сърцевината, която й позволява да се намери правилния път в живота. Да отглеждаш дъщеря в днешния свят на чувствени бляскави стандарти е много трудно. Но вие сте хората, които могат да й обяснят, че за да впечатли света, няма нужда да разголва всяка част от тялото си.

 

14. Не са пропускайте детството!

 

Животът не върви, а се носи с огромна скорост. Има човек, на когото сте нужен сега и който ви нарича татко. Насладете се на ролята си на баща, не пропускайте детството на децата си - то ще мине бързо, като мигване на око!

 

15. Не се страхувайте да поискате прошка от дъщеря си.

 

Много бащи правят всичко възможно за дъщерите си, но и те не са ангели: случва се бащата да каже несправедливи думи или да не изпълни обещанието си. Не се колебайте да поискате прошка от дъщеря си, когато не сте прави. Това няма да подрони авторитета ви. Ако не не умеете да искате прошка, научете се, докато не е станало късно.Думите ви трябва да идват от сърцето. Само това ще ви сближи с дъщеря ви, и тя ще ви прости.

 

Източник: http://www.adme.ru/svoboda-psihologiya/15-veschej-kotorye-dolzhen-znat-kazhdyj-otec-devochki-803360/


Снимка: http://playgrounddad.com/