Начало > СТАТИИ > Селфи - влюбени в собствения си образ или търсещи своята индивидуалност?
Селфи - влюбени в собствения си образ или търсещи своята индивидуалност?

Едва ли има някой, който да не знае селфито (selfie), който да не е чувал за него. Но ако случайно не сте, ето определението на оксфордския речник, който наскоро добави термина на страниците си: снимка, която правим сами на себе си, обикновено със смартфон или уебкамера, и я пускаме в социална мрежа. Имайки предвид, че дори държавници от ранга на американския президент, британския и датския министър-председател или пък филмови артисти като Брат Пит, Анджелина Джоли и Мерил Стрийп не се поколебават да си направят селфи, то какво има да се чудим защо деца и младежи го правят. Да се снимаш сам със смартфона от високо или пък в голямо огледалото на обществено място са само част от опциите да си направиш нова профилна снимка с необичайна физиономия.

 

За какво  служи селфито? Това новата версия на „Огледалце, огледалце на стената...“ ли е? Само дето огледалцето не отговаря, а лайква. Или по този начин младите заявяват индивидуалността си? Или, следвайки принципа на бръснача на Окам да предполагаме първо най-простото обяснение, го правят просто за забавление?


Въпросът е важен, но по-важното е да не слагаме етикети прибързано, а да си дадем сметка на какво искаме да научим децата си, така че те да могат да избират самостоятелно и зряло как да използват социалните мрежи и да разбират смисъла от това. Въпреки притеснението, че селфито е знак за критични нива на нарцисизъм у подрастващите младежи, нека не забравяме, че повечето неща, които младите хора правят в Интернет са израз най-вече на желанието им за себезаявяване и изследване на себе си и социалните взаимоотношения. Не се тревожете дали тийнейджърът или тийнейджърката ви ще се вманиачат по външния си вид и ще поискат пластична операция за 18-тия си рожден ден или пък ще останат с ниско самочувствие, защото разчитат изключително на оценката на другите за тях. Вместо това:


  • Говорете с тях за външния вид и вътрешните качества, без да поставяте двете в опозиция. Няма нищо лошо да вървят ръка за ръка. Поинтересувайте се от техните стандарти за красота и не забравяйте, че в младежка възраст вписването в групата е ключов процес, така че сигурно детето ви ще се опитва да се хареса на съучениците си. Присъствието в социалните мрежи също е съвременен начин за приобщаване.

 

  • Преди да разкритикувате днешната младеж, снимаща се в нетипични изражения, попитайте повече за мнението на вашето дете за самоснимките. Може да се окаже, че то също счита някои от формите на селфито за глуповати. Ще имате и възможността да се потопите в сложния свят на един тийнейджър, който да ви разкрие нюансите му. Споделете и вашето мнение, разбира се, то е важно. Опитайте да договорите някакви рамки за снимките, които е добре да се качват, и тези, които е по-добре да се избягват.

 

  • Обръщайте внимание на взаимоотношенията с връстниците на детето си и се интересувайте от тях и пораждащите се вследствие чувства. Както казахме, вписването е важно, но то може да бъде съпътствано от различни трудности и със сигурност от доста интензивни емоции. Добрите взаимоотношения са условие за добро самочувствие. От друга страна, конфликтите в интернет приличат доста на тези в действителността, но могат да станат достояние на много повече хора.

 

Ако имате въпроси, свързани с безопасното използване на технологиите от вашите младежи, можете да се свържете с Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123, имейл This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it или по Скайп: blobbg.

 

 

Снимки: http://www.businessinsider.com/abc-selfie-show-2014-1 & http://www.cbc.ca/news/canada/newfoundland-labrador/sealer-boycotting-ellen-degeneres-show-over-oscars-selfie-1.2571169